21-6-2008
16:11
Chaos voor Oranjeparade verwacht

De autoriteiten in Basel hebben bekend gemaakt dat het aantal van 150.000 Nederlandse supporters is gehaald. Mogelijk zijn er nog meer onderweg.

Velen kunnen vanavond geen onderdak vinden.

Intussen is de temperatuur opgelopen tot boven de 31 graden. EHBO- posten hebben de handen vol om de voetbalfans die teveel hebben gedronken weer op de benen te krijgen. De Zwitserse brandweer heeft zaterdag even na drie uur grote waterspuiten aangezet op de Kaserne-Riviera, het feestplein in Basel waar duizenden Oranjefans feestvieren. Het water moet de supporters de nodige verkoeling geven.

Naar verwachting zal het een behoorlijke chaos worden als rond 17.00 uur de tienduizenden Oranjefans naar het stadion vertrekken voor de Oranjeparade. De stad zit nu al compleet verstopt.


21-6-2008
16:10
245.000 Liter bier in fanzones Basel

De tienduizenden supporters van Nederland en Rusland in Basel hoeven niet bang te zijn dat ze zaterdag van de dorst omkomen. In de verschillende fanzones is in totaal 245.000 liter bier voor de aanhang neergezet.

Dat hebben de autoriteiten in Basel zaterdag laten weten. Bestuurders in de Zwitserse stad zeiden dat ze voor het duel ongeveer 100.000 aanhangers van Oranje en 10.000 supporters van Rusland verwachten.


21-6-2008
16:05
Basel geeft zich over aan het Oranjelegioen.

De overmacht van de supporterschare, dat massaal naar Basel afreisde zonder slaapplek te hebben geregeld, noopt de politie af te zien van optreden tegen wildkamperen. Met een glimlach wordt ook van het laatste verzet tegen de oranjegekte afgezien.

Busjes worden omgetoverd tot parkeercamper voor tien personen, de keurige stadsparken verworden tot oranjecampings en parkeergarages blijken ineens slaapflats. Het Oranjelegioen is onstuitbaar en alomtegenwoordig.

"Officieel zullen we het niet zeggen en we zullen het zeker niet propageren, maar we treden niet op tegen wildkamperen. Er zijn gewoon te veel mensen", zegt een woordvoerder van het Zwitsers bureau voor toerisme in Basel.

De politie laat weten dat er wel degelijk nog kampeergelegenheid is in de buurt van Basel. Langs de A2 richting Zürich, is in de omgeving van Frattell nog ruimte voor 500 fans.

De stad is inmiddels aan de genade van het legioen overgeleverd. Naar schatting tienduizenden hebben de trambanen, pleinen en straten overgenomen en vieren daar de overwinning op het centrum.

Oranjesupporters hebben bijvoorbeeld het oer-Hollandse voetbal-hoog-door-de-straten-schieten weer opgepakt, waarbij de bal als ongeleid projectiel op de Zwitsers wordt losgelaten. Het is meedoen of vertrekken voor de stadsbewoners.

"Ja, je moet wel constant omhoog blijven kijken", zegt Erik Woerde uit Haarlem, die samen met zijn kameraad Sander van Donselaar op de bonnefooi naar de universiteitsstad is afgereisd. De bouwkundige en wegenbouwer hebben de eerste halve liters inmiddels achter de kiezen.

Terwijl de brekende glazen door vallende voetballen en het daarop volgende gejoel een gesprek haast onmogelijk maakt, verklaart Sander zijn komst.

"Straks wil je gewoon kunnen zeggen: Ik was erbij", zegt Van Donselaar. ,,We hadden de auto eerst in een andere parkeergarage staan, maar we zagen nog net op tijd dat die om een uur sluit vannacht. Ik kan me voorstellen dat een hoop fans dat niet doorhebben en straks voor een dichte deur staan. De andere garage is 24 uur per dag open. We slapen in de auto en schijten bij de Mövenpick", lacht hij.

Op de Mittlere Rheinbrucke lopen vader en zoon Jan en Peter Vos uit Schaijk. Uitgedost in een oranjegetinte Braziliaanse carnavalsoutfit, weten ze zich toch nog te onderscheiden van de oranjegloed. Zoveel aandacht als ze voor de kledij hadden, zo weinig zorgen hebben ze om een slaapplaats. We kwamen met de trein en gaan weer met de trein. Dus gewoon volhouden tot morgenvroeg zes uur. Maar dat gaat wel lukken."


21-6-2008
16:04
Basel broeit onder Oranjezon

Alsof Basel te maken heeft gekregen met een sprinkhanenplaag. Uit alle hoeken en gaten van de stad stromen Oranjesupporters het centrum binnen.

Het Oranjelegioen in Basel maakt zich op voor de kwartfinale. Naar verwachting worden er tussen de 120.000 en 150.000 supporters uit Nederland verwacht.

De supporters van het Nederlands elftal hebben direct bezit genomen van de Kaserne-Riviera, het feestplein in Basel. Vanmiddag zal het plein al niet meer toegankelijk zijn vanwege de enorme drukte.

Nagenoeg alle terassen in Basel zijn intussen in bezit genomen door de Nederlanders. De inwoners van de stad kijken hun ogen uit. "Unglaublich, dass ist wie ein Mirakel“, aldus een 83-jarige inwoonster.

De temperatuur passeert de 30 graden in de loop van de dag, zo voorspellen de meteorologen.

De supporters slenteren door de stad, drinken veel bier en zingen regelmatig het nationale volkslied. "Zonder bier, geen overwinning. We drinken omdat we moeten overleven“, zegt Bart Gerrits uit Den Haag. We hebben er zin in.“


21-6-2008
16:00
Supportersclub Oranje rouwt

De Supportersclub Oranje heeft in Basel tussen de smartlappen door een minuut stilte gevraagd in verband met het overlijden van het te vroeg geboren dochtertje van Khalid Boulahrouz en zijn vrouw Sabia.

Op de grote videoschermen werden de portretten van de ouders getoond alsof ze waren overleden. Bovendien gingen de grote videoschermen, waar zich rond de honderdduizend Nederlanders hadden verzameld, enkele seconden op zwart.

Sommige supporters vonden het ,,absoluut niet kunnen“, anderen vonden het een ,,attent gebaar“ naar de verdediger en zijn vrouw.

Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging, vroeg het legioen om steun. Daarnaast werd massaal het `You never walk alone`gezongen


20-6-2008
20:36
Op de Autobahn is het Oranjefeest al begonnen

,,Wolter Kroes is zijn stem kwijt en kan niet meer optreden’’, zegt Nermin als hij na een autorit van negen uur de voorlopige EK-bestemming nabij Lausanne heeft bereikt. De vraag even ervoor: hoe is het inmiddels met de sfeer in Nederland gesteld? Wie al meer dan twee weken in Zwitserland bivakkeert heeft geen idee in welke vorm de Oranjegekte in Nederland heeft toegeslagen. In de binnenstad van Bern was het driemaal een ongekend groot feest, dat de lokale bevolking compleet betoverde. Maar hoe hebben de landgenoten thuis het te pakken?

Nermin en Rodney, twee vrienden uit IJsselstein, hebben op het laatste moment besloten naar Basel af te reizen, stikjaloerse collega’s achterlatend. ,,Veel mensen hebben zich ziek gemeld de dag na de wedstrijden’’, vertelt Nermin. ,,Sommige werkgevers hebben zelfs speciale detectives ingehuurd om te checken of hun werknemers wel daadwerkelijk de griep te pakken hebben.’’ Van dichtbij meemaken Vrijdagochtend vroeg propten ze de auto vol, tolvignet op de voorruit en karren maar. Op naar Nederland-Rusland, ook al hebben ze nog geen kaartje voor het kwartfinaleduel. ,,Ik ben voetbalgek en mis geen enkele wedstrijd. Eigenlijk had ik al verwacht dat Oranje er al uit zou liggen, maar nu ze zo goed spelen én tegen het Rusland van Guus moeten, wil ik het ook wel eens van dichtbij meemaken’’, aldus Rodney. Onderweg, op de Duitse Autobahn, was het al een feest van herkenning. Volgens de laatste schattingen zijn meer dan 100.000 Nederlanders op weg naar Basel. ,,Overal reden Hollanders, voornamelijk jonge mannen’’, zegt Nermin. ,,Maar ook negers, met een grote oranje hamer’’, roept Rodney, zelf van Surinaamse komaf. Zodra auto’s met Nederlands kenteken in zicht kwamen werd er naar elkaar getoeterd en met welpies gezwaaid. Zelfs een enkele Duitser drukte lachend op de claxon. Halverwege de middag arriveerden de twee supporters aan het Meer van Genève. Ruim op tijd om zich in de binnenstad van Lausanne te nestelen, om voor een groot scherm Turkije-Kroatië te kijken. ,,Wordt een spannende wedstrijd. Het is al een verrassing dat de Turken in de kwartfinale staan, maar ze laten zich weer zien’’, aldus Nermin, fan van Oranje én Turkije. ,,Een finale Turkije-Nederland zou mooi zijn. Dan heb ik al gewonnen.’’


13-6-2008
15:38
Koninginnedag in Bern

Berns burgemeester Alexander Tschäppät op de foto in een Oranje-shirt? Geen probleem. De Nederlandse supportersschare heeft zijn stad betoverd. Precies zoals Lloyd Vandenberg, voorzitter van de Supportersclub Oranje, al had voorspeld. "Oranje is een feestje." Vanmiddag opnieuw, als de Oranjegekte rondom de Bundesplatz weer losbarst. Hoeveel Nederlanders ditmaal naar de binnenstad trekken, weet eigenlijk niemand. De voorspellingen lopen uiteen van 40.000 tot 50.000, maar dat het er veel meer gaan worden, ‘zou zomaar kunnen’. Om in Marco van Basten-vocabulaire te spreken. Zo massaal als de Oranje-gekte zich in Bern onder supervisie van de Supportersclub Oranje manifesteert is niet van alle tijden. Bij het allereerste toernooi vlak na de oprichting, het EK van 1996, paste de gehele Supportersclub Oranje in twee touringcars. Sindsdien groeide de oranjeclub als kool. Met ruim 60.000 leden is elke interland een feest. Beste supporters van het toernooi Geen land organiseert zijn supportersschare zoals Nederland het doet. Dankzij de Supportersclub Oranje valt er vrijwel nooit een wanklank in en rond de stadions en in de binnensteden. De club sleepte al diverse prijzen in de wacht als ‘beste supporters van het toernooi’. Waar het Oranjelegioen ook komt, overal kijkt de lokale bevolking haar ogen uit. Ook ditmaal in Bern. Gekke Nederlanders, vrolijk uitgedost en vrijwel altijd gedisciplineerd. "We zijn niet tégen het andere land, maar juist vóór Oranje", typeert voorzitter Lloyd Vandenberg het unieke karakter van de oranjemassa. "We trappen nooit rotzooi, zijn zelfcorrigerend en door alle fans rond de pleinen te houden, ontlasten we de lokale autoriteiten.’’ Het hoogtepunt van het feest is altijd de mars van stad naar stadion. Twee kilometer carnaval. Of zoals Vandenberg het typeert: "Het is altijd Koninginnedag. Advocaat of stratenmaker, iedereen gaat uit zijn bol." Parade Maandag, voordat de stoet naar Wankdorf vertrok voor het duel met Italië, keek de lokale bevolking haar ogen uit. Dat zal vanmiddag niet anders zijn. "De parade is een echt feestje. Maar natuurlijk ook een manier om de hele massa gedisciplineerd naar het stadion te krijgen. Dat gaat prima, omdat er ook veel sociale controle onder de fans is", aldus Vandenberg. Een belangrijk feit voor burgemeester Tschäppät. Hem is er veel aan gelegen dat het gezellig blijft in zijn Bern, ondanks de hoofdstedelijke status met 130.000 inwoners een relatief kleine stad. Na het EK zijn er immers verkiezingen. "Als er iets fout gaat, is dat een ramp voor hem", weet Vandenberg. "Maar wij hebben inmiddels zo’n goede naam opgebouwd dat we vooraf alle medewerking hebben gekregen."


13-6-2008
09:03
'Vanaf nu zijn wij allen Hollander'

Nog geen minuut nadat het Zwitserse elftal kopje onder ging tegen de Turken en daarmee adieu zei tegen EURO 2008, schaarde het organiserende Alpenland zich massaal achter Oranje. 'Vanaf nu zijn wij allen Hollander', schrijft de toonaangevende krant Blick.

De krant met de grootste oplage in Zwitserland doet in de editie van vandaag - dat speciaal een oranje kleur krijgt - een hartstochtelijke oproep om massaal het Nederlands elftal te ondersteunen. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat wij Zwitsers nu achter Holland gaan staan", zegt sportredacteur Marcel Perren van Blick. "Nederland heeft het beste voetbal op dit EK laten zien. De 3-0 zege op Italië heeft grote indruk gemaakt. Oranje is net een orkaan en iedereen in Zwitserland vindt het fantastisch. Nu wij voortijdig uit het toernooi zijn gestoten, zijn wij allen supporter van Holland geworden."

De aangeslagen natie krijgt vandaag zelfs Nederlandse les. De krant publiceert namelijk een mini-abc met niet alleen typische voetbaltermen als bijvoorbeeld 'is dat buitenspel?', maar ook zinnetjes als 'dank u wel', 'biertje pakken', 'hallo, met wie?' en 'wil je met mij berg beklimmen?' krijgen de Zwitsers vandaag bij het ontbijt te lezen.

"Tja", zegt Perren namens zijn krant, "het is niet anders. Wij zijn weliswaar uitgeschakeld, maar kunnen ons nu verheugen op het spel van Oranje, op Holland dat hard op weg is om kampioen te worden. Die steun verdienen jullie. Oranje is super!!!"


12-6-2008
08:40
Vol Bern mist noodplan

De enorme toeloop van Oranjesupporters vandaag en morgen dreigt voor de Bernse burgemeester Alexander Tschäppät mogelijk een politiek staartje te krijgen.

De Zwitserse hoofdstad blijkt geen doorgetimmerd noodscenario voorhanden te hebben om de grote aantallen Oranjesupporters aan te kunnen. Wat iedereen al had gevreesd is nu toch bittere waarheid geworden. Het historische Bern is totaal niet berekend op de massa supporters uit Nederland. Toch blijft het gemeentebestuur dat ondanks de extreme drukte en toegenomen kritiek glashard ontkennen.

Ontwricht

Afgelopen maandag werd de stad al compleet ontwricht, morgen worden er nog meer Oranjefans verwacht. Officiële schattingen lopen uiteen tussen de 45.000 en 60.000 Nederlanders, maar er worden ook al aantallen van boven de honderdduizend genoemd. Daar bovenop komen ook nog eens de Franse en Zwitserse fans. Bern zelf telt 130.000 inwoners. Tijdens de wedstrijd Italië - Nederland afgelopen maandagavond, bestormden Oranjefans de ingangen van de public viewing om naar de wedstrijd te kunnen kijken. Ook klommen supporters over de hekken. Bovendien werd er in de feestende menigte een vlag in brand gestoken en dat terwijl de vluchtroutes vol fans stonden. Opvallend genoeg kon burgemeester Tschäppät gisteren nog geen derde 'kijkplein' noemen omdat eerst de eigenaren van de omliggende cafés en winkeliers nog ingelicht moesten worden. Van een hapering in de geoliede EK-organisatie wilde hij niet spreken. De gemeente Bern bleek echter al drie maanden geleden extra apparatuur, hekken en een enorme videowall te hebben best eld omdat de kans groot was dat de twee bestaande public viewings de enorme toeloop niet zouden kunnen verwerken. De gemeente ontkent een blunder. De pr-machine moet blijven draaien, zo lijkt het. Tschäppät, die hoopt dat hij zijn ambt voor vier jaar kan verlengen, wil hoe dan ook dat het EK in Bern met de Nederlanders vooral vlekkeloos verloopt. Saillant detail: behalve de sportieve tegenvaller heeft de sociaaldemocraat plotseling te maken gekregen met een liberale FDP-tegenkandidaat, Barbara Hayoz. Daardoor neemt de druk op hem toe en moet 'zijn' EK koste wat het kost slagen.

In overleg met de Nederlandse politie in Bern en Supportersclub Oranje is voor het derde scherm gekozen. " Door de overwinning op Italië worden er nog meer Nederlanders verwacht" , aldus Lloyd Vandenberg van de supportersvereniging.


11-6-2008
09:31
Klap dreunt voor Italië nog hard na

De weergaloze prestatie van het Nederlands elftal tegen Italië is de hele wereld over gegaan. Terwijl overal met diep ontzag werd geschreven over Oranje en de ’historische vernedering’ van de wereldkampioen, werd in de Italiaanse kranten duidelijk hoe hard de klap is aangekomen. „Oei! Wat een dreun!” kopte het toonaangevende sportdagblad La Gazetta dello Sport breeduit. Doelman Buffon bood op de voorpagina zijn landgenoten zijn excuses aan (’Italiani scusateci’). ’Oranje nachtmerrie voor Italië’ stond boven het hoofdartikel van de roze sportkrant. ’We spelen nog tegen Roemenië en Frankrijk, maar de 3-0 waarmee Nederland Italië heeft verslagen is verwoestend, omdat in elk deel van het Italiaanse elftal de barsten zichtbaar zijn geworden’, treurde La Gazzetta. ’Oranje was op atletisch en tactisch vlak veruit de betere. Nederland moet de bal niet langdurig in bezit krijgen. Ze zijn in staat een tegenstander te hypnotiseren en schieten vervolgens door elk gaatje’. La Stampa opende met de vraag: ’Italië wereldkampioen? Door de slechte figuur die het Italiaanse elftal heeft geslagen, dreigt het in de eerste fase van het toernooi te worden uitgeschakeld’.

La Repubblica stelt onomwonden: ’Nog nooit is Italië zo bruut te kijk gezet. We staan nu al op de rand van de uitschakeling. We gaven fysiek niet thuis en konden het duel niet controleren. Het is onacceptabel dat Holland mocht doen wat het wilde’. De Europese kranten juichten gisterochtend het Nederlandse elftal toe. Het Britse dagblad The Guardian noemde de wedstrijd Italië-Nederland de echte openingsceremonie met een voor Italië wel erg ruw ontwaken, ’Ruud awakening’. In Daily Mail nam de kop ’Ruud choker for Italy’ (Ruud doet Italië de das om) twee pagina’s in beslag. De Spaanse sportkrant AS tipt Oranje meteen als Europees kampioen. Volgens het Franse l’Equipe is ’de hele wereld verbijsterd’. „De Madrileense tandem Sneijder-Van Nistelrooy vernederde de Italiaanse verdediging.”


9-6-2008
08:14
Nieuwsbericht


4-6-2008
16:41
Van Persie: Hele wedstrijd wordt moeilijk

Robin van Persie verwacht niet dat hij maandagavond met het Nederlands elftal een hele EK-wedstrijd tegen Italië kan voetballen. Dat verklaarde de aanvaller van Arsenal woensdag nadat hij in Lausanne voor het eerst weer aan de groepstraining van Oranje had deelgenomen.

„Het ging best goed”, vond Van Persie. „Al merkte ik wel aan mijn longen dat ik een maand ben weg geweest. Ik heb natuurlijk wel apart getraind, maar dat is toch anders. Ik heb de hele maand keihard gewerkt. Ik had maar één doel. Ik moest beschikbaar zijn voor de eerste wedstrijd op het EK tegen Italië. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik er klaar voor ben. Nu moet de bondscoach beslissen. Het wordt lastig om een hele wedstrijd te spelen. Maar misschien kan ik op een andere manier belangrijk zijn.”

Van Persie was naar eigen zeggen best wel een beetje zenuwachtig voor de training. „Ik was blij dat ik eindelijk mocht meedoen. Maar ik was ook nerveus. Gelukkig is het goed gegaan. Ik kan alleen maar tevreden zijn. Ik moet de komende dagen kijken hoe het verder gaat. Natuurlijk mis ik wedstrijdritme. Maar dat zegt ook niet alles. Sommige voetballers staan er meteen weer. Hopelijk geldt dat ook voor mij.”


4-6-2008
08:34
GO TEAM HOLLAND: 10 reasons why we won't be passing the Dutchies on the left-hand side

Sportsmail online is delighted to report that, as from Saturday June 7, we will be going Dutch. With no England, Scotland, Wales, Northern Ireland - or even Eire - to get behind, for three weeks this summer, we are Holland fans. And here's 10 reasons why...

1. The Dutch like darts. And so do we.

2. The 1988 European Championship-winning side of Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard and Adrie van Tiggelen was TOTAL FOOTBALL. And who can forget Van Basten's stunning volley against the USSR? Unquestionably the greatest European Championships' goal of all time.

3. The Orange influx to England has had a huge and impressive impact on the English game with talents such as Gullit, Johnny Metgod, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Ruud van Nistelrooy and Jaap Stam.

4. The Dutch have also provided some comedy imports including hopelessly out-of-his depth Jordi Cruyff, the money for nothing and probably chicks for free Winston Bogarde, the money for nothing and almost certainly chicks for free Patrick Kluivert and Marco Boogers. Boogers was a £1m signing by Harry Redknapp who quit West Ham due to stress, and was found weeks later in a Dutch caravan park.

5. Holland play in orange. It's an exciting, vibrant colour like some of the world's most exciting things like oranges, Orange County, and er, orange juice.

6. They have a slightly musical way of speaking Englissssshhhh that'shhh jushhht fantashhhtic. Obviously English people should be completely ashamed that Dutch people's vocabulary in both languages is larger than theirs . But they don't and they prefer to cover their ignorance with puerile acshent gagsh.

7. The Dutch are a notoriously tall people making them easy to follow, even in a crowd.

8. Sure we've had a few blow-ups in the past - as little seafaring nations do (three Anglo-Dutch wars between 1652 and 1674) - but relations between England and Holland have largely been friendly since then, and there's not many countries that that could be said about.

9. Call us lazy but what's not to love about a flat country - it's not great for hill walkers or downhill skiiers but very good for cyclists. Besides you can't please everyone.

10. There is a well-worn phrase about "going Dutch" and we're easily led.

... Other stereotypical Dutch things we like: the fact they hate the Germans - big time, weekends in the beautiful and relaxed surrounds of Amsterdam, Edam, Grolsch, Van Gogh, Heineken, Delft Blue Pottery.

So instead of crying God for England, Harry and St George, here at Sportsmail Towers, we'll be crying Jaap for der Nederlands, Van Halen and St Cruyff.


3-6-2008
09:23
Cannavaro moet EK missen

MARIA ENZERSDORF - Fabio Cannavaro mist het EK. Dat maakte het Italiaanse persbureau Ansa bekend. De verdediger raakte maandag op de training in het Oostenrijkse Maria Enzersdorf geblesseerd aan zijn linkerenkel.

De aanvoerder van de Italiaanse ploeg kwam tijdens de training in botsing met Giorgio Chiellini en werd per brancard van het veld gedragen.

In een ziekenhuis in Molding zijn scans gemaakt, waarna de 116-voudige international meteen is doorgestuurd naar een hospitaal in Wenen. De eerste diagnose luidt gescheurde enkelbanden. Volgens de behandelende arts is een operatie niet uitgesloten.

Bondscoach Roberto Donadoni heeft Alessandro Gamberini van Fiorentina opgeroepen als vervanger. De verdediger, die slechts twee interlands achter zijn naam heeft staan, meldt zich dinsdagmiddag in Oostenrijk.

Het gemis van zijn aanvoerder is voor Donadoni een flinke tegenslag. Cannavaro leidde Italië in 2006 naar de eindzege op het WK en werd daarna ook uitgeroepen tot wereldvoetballer van het jaar.


31-5-2008
12:21
Oranje in defensief

Uitgerekend na de entree van Europees kampioen Edwin van der Sar barstte de discussie over de verdediging van het Nederlands elftal los. Uiteraard valt de aanvoerder buiten iedere beschouwing, maar de buitenwereld twijfelt hardop aan de ploeggenoten van Van der Sar in de laatste lijn. Helemaal na de oefeninterland tegen Denemarken (1-1). De Denen kregen zo'n acht kansen, Oranje zag er kwetsbaar uit bij corners en de reservespits van Arsenal, Nicklas Bendtner, bezorgde in zijn eentje John Heitinga en Joris Mathijsen een moeilijke avond.

De Ajacied denkt te weten waarom de kritiek zich op de defensie toespitst en wordt daarin gesteund door Van der Sar: "Achter de namen van de middenvelders en aanvallers staan gerenommeerde topclubs en voor de verdediging geldt dat op dit moment alleen voor Van der Sar. Sterren worden toch iets anders benaderd."

Vanzelfsprekend doet niemand in het kamp van Oranje mee aan het zwartkijken door de buitenwereld. De nationale discussie wordt juist aangegrepen om de rijen te sluiten en vanuit de boezem van het Nederlands elftal zelfs een zacht charmeoffensief te voeren. Met statistieken in de hand.

,,Hoeveel doelpunten hebben we tegen gekregen op het WK in 2006 en in de kwalificatiereeks voor het EK? Journalisten zijn altijd heel goed in cijfertjes", weet André Ooijer. ,,Alleen als het ze uitkomt." Op weg naar EURO 2008 incasseerde Oranje in twaalf duels vijf tegentreffers. ,,Niet slecht", vindt de Amsterdammer. ,,Zeker als je bedenkt dat we twee daarvan in Wit-Rusland opliepen en toen waren we al geplaatst."

Ook op het wereldkampioenschap in Duitsland viel niet veel op de verdediging aan te merken. Die opereerde in nagenoeg dezelfde samenstelling als nu. Alleen is Ooijer van het centrum naar rechtsachter verhuisd en heeft Heitinga de omgekeerde weg bewandeld. In de 'poule des doods' met Servië (1-0), Ivoorkust (2-1) en Argentinië (0-0) werd Edwin van der Sar alleen door de Ivorianen één keer gepasseerd. Het volgende tegendoelpunt - in de achtste finale tegen Portugal - was overigens dodelijk: 0-1.

,,Er wordt te veel aandacht aan de verdedigers op zich geschonken", ervaart Van der Sar. ,,Terwijl iedereen toch weet dat je als team verdedigt. We balanceren op een dun koord, omdat we zoveel mogelijk willen profiteren van onze offensieve kwaliteiten. Maar we mogen onze taken bij balverlies niet uit het oog verliezen. We geven inderdaad te veel kansen weg. Daarom zoeken we naar een modus tussen aanvallen en verdedigen. Nee, die is nog niet gevonden. We hebben nog negen dagen alvorens Italië voor onze neus staat."

Van der Sar weigert begrijpelijkerwijs zijn ploeggenoten individueel onder de loep te nemen. "Zoiets kan je toch niet van me verwachten. We doen het samen." Het was ook de teneur van Van Bastens reactie na Denemarken, toen hij werd geconfronteerd met de fout van Joris Mathijsen bij het doelpunt van Christian Poulsen. "Hij voorkwam dat Bendtner op doel kon schieten. Heel goed. En het was een middenvelder, die Poulsen uit z'n rug liet lopen."

Tegen Wales zal de defensie van Oranje opnieuw onder het vergrootglas liggen, maar de échte test zal plaatsvinden tegen Italië op 9 juni in Bern. Met bijkomend voordeel dat tegen de wereldkampioen iedereen ervan doordrongen zal zijn dat je niet alleen met z'n elven aanvalt, maar zeker ook verdedigt.


29-5-2008
14:59
Vriendin sloopt Ronaldo


28-5-2008
15:50
Ronaldo scoort nymfomane

Het komt niet meer goed met Portugal op het komende EK. Het gaat namelijk hard bergafwaarts met sterspeler Christiano Ronaldo. De Portugese aanvaller heeft een nieuw vriendinnetje die hem tussen de lakens zo verschrikkelijk uitput, dat de speler nooit topfit aan het eindtoernooi kan beginnen, zo meldt De Telegraaf.

Ronaldo's laatste verovering, Nereida Cristiano, is volgens de Spaanse voetbalmakelaar Pedro - die twee maanden een relatie met haar had - "een beest in bed." Toch zijn de twee uit elkaar omdat "te veel seks ook niet goed is", aldus Pedro in een gesprek met News of the World.


26-5-2008
16:10
Van der Vaart wil '88-moment'

Rafael van der Vaart blikt hoopvol vooruit op het Europees kampioenschap. " Edwin van der Sar zei pas, na de Champions League-finale die hij met Manchester United won, dat hij altijd al had gehoopt op een 'Van Breukelen-moment'. Nou, ik wil graag een '88-moment' meemaken", aldus de middenvelder van Hamburger SV.

Wel beseft Van der Vaart zich dat Oranje in de zwaarste poule van het EK zit. "Maar het is óók de mooiste poule", reageerde de international op de website van de KNVB. "Ik hoop dat we goed spelen en ook een beetje geluk hebben. Dat heeft een ploeg altijd nodig. Kijk naar het Nederlands elftal in 1988, met dat eerste verlies tegen Rusland en die late kopbal van Wim Kieft tegen Ierland."


23-5-2008
10:55
EK-rel over bierprijzen Oostenrijk en Zwitserland

Het EK in de Alpenlanden is geconfronteerd met de eerste echte rel die niets met voetbal te maken heeft. Enkele weken voor de start van het voetbalfestijn in Zwitserland en Oostenrijk is er enorme ophef ontstaan over de bierprijs die straks gehanteerd worden in de zogeheten fanzones. Er dreigt zelfs een politiek debat.

De Oostenrijkers zijn woedend op hun eigen EK-organisatie én overheid omdat de bierprijzen beduidend hoger liggen, dan in Zwitserland. In alle speelsteden mogen straks alleen op de fanszones bier van de Deense UEFA-sponsor Carlsberg gedronken worden. In Oostenrijk moeten supporters ten opzichte van Zwitserland op de ‘ public viewing’- terreinen flink in de buidel tasten.

Herbert Kickl, secretaris van de rechtspopulistische FPÖ vindt het ongehoord. ,,Die overheid moet die belachelijke prijzen in Oostenrijk gelijktrekken met Zwitsers. Er moeten klip en klaar regels worden opgesteld.” Volgens de politicus zijn de voetbalsupporters uit Europa straks de melkkoe in Oostenrijk.

Voor een groot ‘ plastic’ glas bier moet er in Zwitserland 3,09 euro worden betaald, in Oostenrijk omgerekend bijna 5 euro.

De FPÖ vindt het ook belachelijk dat er in de fanzones van de EK-steden in Oostenrijk geen eigen bier geschonken mag worden. Kickl spreekt zelf van discriminatie. Hij vindt zelfs dat de Europese Commissie moet ingrijpen. ,,De EU is altijd zo gebrand op dit soort zaken.” Overigens is Zwitserland geen lid van de EU.


23-5-2008
08:31
Zonder klankbord Cruijff naar EK

Bondscoach Marco van Basten zal het tijdens het Europees kampioenschap voetbal in Oostenrijk en Zwitserland zonder zijn klankbord Johan Cruijff moeten doen.

De oefenmeester erkende gisteren dat hij vrijwel geen contact meer met zijn oude leermeester heeft sinds het moment dat beiden botsten over de toekomst van Ajax.

Cruijff en Van Basten hebben jarenlang een warme vriendschap onderhouden tot het moment dat ze in Amsterdam met elkaar in aanvaring kwamen. Vanuit Barcelona verzorgde Cruijff waar nodig steeds rugdekking voor de bondscoach.

Van Basten kon altijd bij hem terecht voor goede raad of het toetsen van zijn mening.

Die vriendschap staat sinds een paar maanden op een laag pitje. Toen Cruijff eerder dit jaar Ajax op zijn manier op poten wilde zetten, kwam hij recht tegenover Van Basten - de nieuwe Ajax-trainer – te staan. De huidige bondscoach vond de plannen voor de herstructurering van de jeugdopleiding veel te rigoureus. Nadat Van Basten daar met Cruijff over had gesproken, trok de laatste zijn handen alweer van Ajax af.

Sindsdien spraken de twee elkaar nog eenmaal over de telefoon, maar die toenaderingspoging van Van Basten leidde niet tot directe verzoening. ,,Het heeft een beetje tijd nodig,’’ denkt de bondscoach. ,,Vroeg of laat kom je elkaar altijd weer tegen.

,,Tussen mij en Johan bestond een diepe vriendschap, ik denk dat het ooit wel weer in orde komt.’’


22-5-2008
17:04
Van Persie ontbreekt tegen Oekraïne

Robin van Persie en Mario Melchiot oefenen komende zaterdag in de Rotterdamse Kuip nog niet met het Nederlands elftal tegen Oekraïne. Beide spelers ontbraken donderdag wederom op de groepstraining. Ze oefenden apart.

Van Persie heeft naar eigen zeggen geen last meer van een dijbeenblessure. „Maar ik moet nog wel inhoud kweken. Ik hoop dat ik er na het weekeinde weer helemaal bij ben.” Melchiot scheurde drie weken geleden een spiertje in de lies. „Ook dat heeft nog even tijd nodig”, aldus bondscoach Marco van Basten.

De trainer van het Nederlands elftal verklaarde donderdag dat Arjen Robben, Ruud van Nistelrooij en Jan Vennegoor of Hesselink waarschijnlijk ook niet tegen Oekraïne spelen. Zij arriveren pas donderdagavond of vrijdagochtend in Noordwijk. Edwin van der Sar en Wesley Sneijder melden zich maandag bij Oranje.


21-5-2008
16:06
Van Persie en Melchiot trainen apart

Robin van Persie en Mario Melchiot hebben op de tweede training van het Nederlands elftal niet met de groep meegetraind. André Ooijer, de derde spelers die licht geblesseerd aan de voorbereiding op de Europese titelstrijd begon, deed dat woensdag in Katwijk wel.

Melchiot (lies), verdediger van Wigan Athletic, deed nog wel enkele oefeningen met de bal. Van Persie beperkte zich voornamelijk tot loopwerk. Eerder al had de vedette van Arsenal aangegeven wel hersteld te zijn van een blessure, maar gezegd dat hij voorzichtig aan het opbouwen is.

Bondscoach Marco van Basten werkte op het veld van Quick Boys woensdag één training af. De volledige groep bestond uit 21 spelers. Edwin van der Sar, Jan Vennegoor of Hesselink, Ruud van Nistelrooij, Wesley Sneijder en Arjen Robben melden zich later. Sommige spelers, bijvoorbeeld die van Ajax en FC Twente, hebben recentelijk nog zware wedstrijden in de play-offs gespeeld.

De selectie kwam dinsdag bijeen in Noordwijk. Begin volgende week, na de eerste oefenwedstrijd van zaterdag tegen Oekraïne, hoopt Van Basten alle spelers tot zijn beschikking te hebben. Daarna moet hij er nog drie laten afvallen. Voor het vertrek naar Zwitserland oefent Oranje ook nog tegen Denemarken en Wales.

Van Basten liet de spelers woensdag voornamelijk enkele positiespelletjes afwerken. Het is nog niet bekend met welke elf de bondscoach zaterdag in de eerste oefeninterland van start gaat.


20-5-2008
08:06
Diplomatieke rel om Oranjefeest in Wenen dreigt

Oostenrijkse ambassadeur boos op KNVB

Het voornemen van de gemeente Wenen om tijdens het EK geen toestemming te geven voor een Nederlands supportersfeest, dreigt uit te lopen op een diplomatieke rel. De Oostenrijkse ambassadeur Wolfgang Paul heeft gisteren verbolgen gereageerd op uitlatingen van de KNVB en de Supportersclub Oranje in De Telegraaf dat voetbalfans in Wenen niet welkom zijn om een eigen feest te organiseren. Als het elftal van Marco van Basten als tweede in de poule eindigt, is Wenen de volgende speelstad. De gemeente Wenen en EK-organisatie willen geen aparte feestjes voor homogene supportersgroepen organiseren. ,,Ik betreur de uitlatingen van de organisaties als zou Wenen de Nederlandse fans hun EK-feestje weigeren. We hebben de Oranjesupporters, net als aan andere deelnemende landen, aangeboden om gebruik te maken van de zogenaamde fanzone. Die ligt in het hart van het centrum. De Oranjefans mogen van alle faciliteiten gebruik maken”, aldus Paul een reactie. ,,De KNVB en Supportersclub Oranje hebben dit aanbod afgewezen. We hebbe n toen het Hanappi-stadion aangeboden. Ook dit hebben de Nederlanders geweigerd.”

Paul benadrukte dat Oranjefans met een eigen feestterrein de complete stad zouden ontwrichten. „Je mag dat vergelijken met het afsluiten de P.C. Hooftstraat of de Kalverstraat in Amsterdam. Daarmee worden bovendien de verkeersslagaders van de stad afgesloten.”

Gevolgen

De KNVB en Supportersclub blijven ontstemd dat na twaalf jaar voor het eerst een speelstad geen toestemming verleent. „We gaan niet in een stadionnetje buiten het centrum van de stad zitten. En als Oranjesupporters zich op het algemene feestplein gaan mengen met andere fans, dan loopt het gegarandeerd uit de hand. Ze zijn het gewend om een eigen feest te bouwen. Ik sta niet voor de gevolgen in”, aldus Lloyd Vandenberg van de Supportersclub Oranje. Ook de KNVB hoopt dat er alsnog een nieuw voorstel op tafel komt.


19-5-2008
14:21
Matthäus: Oranje overleeft 1e ronde

Onze grote freund Lothar Matthäus denkt dat Oranje de tweede ronde gaat halen. Zitten we daar op te wachten?

Natuurlijk behoort Duitsland tijdens het aanstaande EK voetbal tot de favorieten van Lothar Matthäus, oud-aanvoerder van de Mannschaft. Met 150 interlands een van de belangrijkste voetballers van zijn land en winnaar van zowel het Europees kampioenschap (1980) als de wereldtitel (1990). Hét toernooi van 2008 zal hij als deskundige volgen: Matthäus is door Eurosport ingehuurd als analyticus.

"Dat Duitsland volgens mij tot de kanshebbers behoort, komt niet zozeer voort uit patriottische overwegingen, maar uit het feit dat we een makkelijke poule hebben geloot", zegt de 47-jarige Matthäus.

Fijntjes: "Je hebt wensen en je hebt realiteit. Ik hoop dat Duitsland kampioen wordt, maar de meeste kans op de titel heeft in mijn beleving Frankrijk. Zij hebben de beste spelers. Nadeel is misschien dat een behoorlijk aantal van hen op leeftijd is. Maar ik denk dat ze wel extra gemotiveerd zijn, omdat Frankrijk twee jaar geleden de WK-finale verloor van Italië." Andere kanshebbers zijn volgens Matthäus Portugal en Spanje. "Spanje verdient de Europese titel al enkele decennia."

Over Oranje: "Ik denk dat Nederland in elk geval door de eerste ronde zal komen. In tegenstelling tot Italië, ik verwacht dat zij na de eerste drie wedstrijden niet meer mee mogen doen."

In Nederland was Matthäus lange tijd niet zo populair en denkt menigeen bij het horen van zijn naam nog steeds aan zijn roemruchte 'Schwalben'. "Ik heb me nog nooit schuldig gemaakt aan een Schwalbe", lacht Matthäus. "Serieus: tijdens een wedstrijd probeer je het beste te geven. Nederlanders zien mij toch vooral als voetballer en ik denk dat ze bang voor mij waren, omdat ik zo graag wilde winnen. Dat doe je met alle toegestane middelen en soms ook met niet toegestane. Of ga je met de scheidsrechter in discussie. Maar de Nederlanders nemen mij dingen kwalijk die ze zelf net zo goed of beter kunnen", zegt Matthäus en wederom lacht hij luid.

"Privé kan ik ontzettend goed opschieten met Nederlanders wanneer ik ze tegenkom op vakantie of tijdens het skiën. Ik ontmoet ze graag en hoop dat dat andersom ook zo is. De rest is echt verleden tijd." Zijn favoriete Nederlandse speler in de Bundesliga? "Dat was Van der Vaart, voordat de speculaties over zijn vertrek de kop opstaken. Hij is goed in de spelopbouw en doelgericht."


19-5-2008
07:57
Wenen weigert fans EK-feestje

Nederlandse supporters zijn tijdens het EK 2008 niet welkom in Wenen. Het gemeentebestuur heeft dit weekeinde keihard nee gezegd tegen de komst van het Oranjelegioen om in de bnnenstad een groot supportersfeest te organiseren.

De Oostenrijkse hoofdstad wordt de eerstvolgende speelstad als het Nederlands elftal als tweede in poule C eindigt. Hoewel het overleven van de poulefase verre van zeker is, vergt een behoorlijk Oranjefeest lange voorbereiding. De stad weigert echter vergunningen te verlenen en wil de Nederlandse fans het liefst buiten de deur houden. KNVB en Supportersclub Oranje spreken van een „verschrikkelijke tegenvaller” als de autoriteiten in Wenen voet bij stuk houden.

De voetbalbond en supportersclub zijn woedend. Ook omdat nu ook de begeleiding van de 15.000 fans gevaar loopt. „Het centrale supportersfeest is namelijk een onderdeel van ons veiligheidsconcept. Je kunt bij calamiteiten de supporters op de ’Oranjepleinen’ direct toespreken en aanwijzingen geven”, zegt KNVB-woordvoerder Frank Huizinga.

Vrijdag kreeg de KNVB de definitieve bevestiging vanuit Oostenrijk dat het EK-organisatiecomité en de gemeente Wenen een dikke streep hebben gezet door het Oranjefeest.

„Helaas is het ons niet gelukt om, ondanks alle inspanningen, een Oranjeplein op de Heldenplatz voor elkaar te krijgen. Wenen is de eerste stad die na 12 jaar een traditie doorbreekt”, zegt Huizinga. „Wij hebben ons bekende supportersconcept tot drie keer toe aan de stad Wenen gepresenteerd. Het blijft onverbiddelijk ’nein’”.

De fans worden in de Zwitserse steden Bern en Bazel wel met open armen ontvangen. Als Oranje eerste in de poule wordt gaat het naar Bazel. Oranjefans gedragen zich volgens de Nederlandse politiebegeleiders op de pleinen altijd voorbeeldig.


18-5-2008
18:33
ADO terug in eredivisie

ADO Den Haag keert na één jaar afwezigheid terug in de eredivisie. Het elftal van trainer Wiljan Vloet was vandaag in de beslissende wedstrijd van de play-offs met 2-1 te sterk voor RKC Waalwijk

Richard Knopper maakte achttien minuten voor tijd met zijn hoofd het openingsdoelpunt. In de slotfase benutte Yuri Cornelisse een strafschop. De fraaie tegentreffer van Benjamin de Ceulaer kwam te laat voor RKC, dat vorig seizoen samen met ADO de hoogste voetbalafdeling verliet. De Waalwijkers degradeerden destijds via de play-offs. De supporters van ADO Den Haag bestormden na het laatste fluitsignaal massaal het veld.


15-5-2008
15:39
Zet je FIAT Te Koop

Ja daahaag Fiat! Sluit de showrooms de komende paar maanden maar. NIEMAND in Nederland koopt het komende halfjaar nog een Fiat. Wist u trouwens dat Fiat staat voor Fiasco In Auto Techniek? Vast wel, net als dat Fiat met de spuuglelijke Multipla verantwoordelijk is voor de ernstigste horizonvervuiling sinds de bouw van de Amsterdam Arena. Welnu, datzelfde Fiat probeert nu in Duitsland middels bovenstaande uiting de Fiat Bravo aan de man te brengen. Als het aan de autobouwer ligt, zal Oranje schnell weer thuis zijn. Zoiets doet het altijd goed bij onze oosterburen moet een paarse broek uit Turijn hebben gedacht. Prima, als het aan ons ligt, kondigen we nu massaal een boycot af voor die op maandagochtend in elkaar geschroefde Italiaanse roestbakken...


15-5-2008
08:21
Geheime wapen in Bern verboden

Er is nu al ophef ontstaan over het gebruik van de TromPet, het geheime wapen van bierbrouwer Heineken tijdens het Europees kampioenschap voetbal in de Alpenlanden.

Oranjefans die met de combinatie van de hoge hoed en trommel de zogeheten public viewing, de officiële feestpleinen van de UEFA in de speelsteden willen bezoeken, lopen een grote kans dat ze het ’slagwerk’ bij de ingang direct moeten inleveren.

Naar verwachting zullen voornamelijk groepen supporters van tien personen of meer hun Trom-Pet direct bij de poort moeten afgeven.

Bij individuele fans wordt op de feestterreinen waarschijnlijk wel een oogje toegeknepen. In stadions geldt sowieso een streng beleid als het gaat om hebbedingetjes.

De UEFA wil niet dat de hoofdsponsors van het EK, waaronder de Deense bierbrouwer Carlsberg, voor de voeten worden gelopen door concurrenten.

De Nederlandse bierbrouwer hoopt vooralsnog op enige coulance. „De Trom-Pet is speciaal bedoeld voor de Nederlandse markt”, aldus een Heineken-zegsman. „We hebben daarom ook gewoon ons logo op de hoed gezet.”

In 2006 bracht de bierbrouwer 350.000 jagerhoedjes tijdens het WK in Duitsland in omloop. Ook was er toen ophef over de ’Leeuwenhose’ van Bavaria. Supporters moesten hun broek uittrekken en wedstrijden noodgedwongen in onderbroeken bijwonen.


13-5-2008
14:16
EK-poultjes ‘geen speerpunt’ belastingdienst

Naarmate het EK dichterbij komt, schieten de voetbalpoultjes als paddenstoelen uit de grond. Er zijn jaren geweest dat de Belastingdienst zeer alert was op de winsten uit die poultjes, maar zo niet dit jaar. "Het is absoluut geen speerpunt."

Voetbalpoultjes op het werk, op de voetbalclub, tussen vrienden of thuis, maar vooral op internet zijn populair. Bij sommige poultjes geldt een inleg van een paar euro, bij andere meer of juist niets. Afhankelijk van de inzet en het aantal deelnemers kan de winst voor de winnaar behoorlijk oplopen.

Vanaf een prijs van meer dan 454 euro is er kansspelbelasting verschuldigd. “Stel je wint 500 euro, dan moet er aangifte van gedaan worden.” Volgens de Belastingdienst is de organisator van zo’n poultje de aangewezen persoon om dat te doen. Over het gewonnen bedrag moet dan 29 procent kansspelbelasting worden afgedragen.

Grote vormen De Belastingdienst zal alleen optreden als de ‘weddenschappen’ in bepaalde poules grote vormen aannemen “en we er lucht van krijgen natuurlijk”.

EK-poultje is een grote speler op internet. De site is al sinds januari online, maar sinds eind april gaat het echt lopen. “We krijgen nu elke dag 500 tot 600 nieuwe aanmeldingen”, zegt een woordvoerder. EK-poultje of EK-pooltje “ik heb beide namen geregistreerd” werkt zelf niet met inleg. “Dat mag niet, dan is het gokken.”

De bijna 5000 deelnemers die via de sites laten weten wat zij ervan denken, zijn vooral overtuigd van het kunnen van het Nederlands elftal. Bijna een kwart denkt dat Oranje gaat winnen, 16 procent denkt dat Italië met de titel aan de haal gaat, een op de tien vreest dat het de Duitsers worden.


13-5-2008
13:03
Clarence Seedorf zegt EK voetbal af

Clarence Seedorf ontbreekt volgende maand tijdens EURO 2008. De AC Milan-middenvelder heeft bondscoach Marco van Basten maandagavond telefonisch op de hoogte gesteld, dat hij niet zal ingaan op een eventuele selectie voor het aankomende Europees kampioenschap.

Van Basten gaf aan verrast te zijn door deze medeling: "Ik had het niet verwacht. Ik heb Clarence gezegd dat ik veel respect voor hem heb als mens en als voetballer. Maar zijn besluit stond vast."

Na de afmelding van Seedorf telt de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het Europees kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk nog 29 spelers. Deze groep wordt vrijdag 16 mei - nog voordat spelers en staf dinsdag 20 mei in Noordwijk bijeenkomen voor het eerste gedeelte van de voorbereiding op EURO 2008 - verder teruggebracht tot maximaal 26 spelers. De definitieve groep van twintig veldspelers en drie keepers moet vervolgens uiterlijk woensdag 28 mei bij de UEFA worden ingeleverd.


12-5-2008
10:02
Heineken presenteert Trom-Pet

Biergigant Heineken heeft donderdag zijn nieuwe Oranje-gadget gepresenteerd: de Heineken TROM-PET. De brouwer hoopt dat Nederlandse voetbalfans het hoofddeksel tijdens het EK voetbal zullen dragen.

De hoed heeft de vorm van een trommel. Er kan met de bijgeleverde stokjes echt op worden geroffeld. De merknaam Heineken staat er niet op omdat het bierconcern officieel geen sponsor is van het voetbalevenement. Bij vorige kampioenschappen betaalde het concern leergeld. Fans met een hoed waarop de merknaam prijkte, moesten het hoofddeksel aan de stadionpoort inleveren.

Voor het WK in Duitsland in 2006 bracht Heineken een slordige 350.000 jagershoedjes in omloop. Concurrent Bavaria kwam toen met de 'Leeuwenhose', een oranje tuinbroek met staart. Ook dat verliep niet zonder problemen. Duizenden supporters van het Nederlandse elftal moesten destijds in Stuttgart de wedstijd tegen Ivoorkust in hun onderbroek bekijken, omdat ze hun Leeuwenhose bij binnenkomst van het stadion moesten afstaan. De Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch was met het biermerk Budweiser de sponsor van het kampioenschap.

Bavaria waagt zich dit keer niet aan een kledingstuk. De brouwer uit Lieshout houdt het bij een spel, waarbij kroonkurken kunnen worden ingezet. Het bierconcern brengt dit spel samen met Toto, onderdeel van De Lotto.


9-5-2008
12:52
Strikte EK-regels voor gastland Oostenrijk

De Oostenrijkse bondscoach Josef Hickersberger heeft strikte regels opgesteld voor zijn spelers tijdens het Europees kampioenschap voetbal. Prostituees, zaakwaarnemers en adviseurs komen tijdens het toernooi het hotel sowieso niet in. De vrouwen en vriendinnen van de spelers zijn alleen in de hotellobby welkom.

Hickersberger heeft het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het eten verboden, net als dobbelen en kaartspelen. „We willen er zo een succesvol EK van maken”, aldus de bondscoach vrijdag. Oostenrijk is samen met Zwiterland gastland van de Europese titelstrijd.


8-5-2008
11:30
Kuyt: Ik voeg wat toe aan Oranje

Als het aan Dirk Kuyt ligt, is hij komende zomer met het Nederlands elftal actief op het Europees kampioenschap voetbal. De aanvaller van Liverpool hoorde zijn naam dinsdag terug in de voorlopige selectie van bondscoach Marco van Basten. „We hebben veel goede spitsen, maar ik denk dat ik wat toevoeg aan de ploeg”, aldus Kuyt woensdag op de website van zijn club.

Kuyt (27) ontbrak tijdens de laatste twee oefenwedstrijden van Oranje (tegen Kroatië en Oostenrijk) in de selectie. Een paar goede optredens met Liverpool in de Champions League leverden hem in ieder geval een plek op in de voorlopige EK-selectie.

„Ik hoop dat Van Basten nu aan me blijft denken. Ik moet het laten zien op het veld en dat is de laatste wedstrijden wel gelukt. Zo'n toernooi is maar een keer in de vier jaar. Het was niet leuk dat ik de laatste wedstrijden niet was geselecteerd. Eerst hoopte ik bij de eerste dertig spelers te zitten, maar nu wil ik natuurlijk ook naar het EK”, aldus Kuyt.


8-5-2008
10:45
Spelersvrouwen eisen luxe

De spelersvrouwen van het Nederlands elftal hebben pas deze week hun hotels in Zwitserland geboekt. De vrouwen worden ondergebracht in accommodaties op grote afstand van Lausanne waar de spelers straks vertoeven.

"Ze mogen slechts éénmaal tijdens de groepsfase, de eerste drie wedstrijden van de poule, een ontmoeting hebben met hun partners", zegt een woordvoerster van de KNVB. Opvallend waren de hoge en voor de hotelorganisaties soms onmogelijke eisen die door de spelersvrouwen werden gesteld. Zo was de vraag groot naar hotels met een luxe sauna, beautysalon, wellness en een zwembad. De selectie van Marco van Basten overnacht in het Beau-Rivage Palace aan het Meer van Genève, dat bekendstaat als één van de mooiste hotels ter wereld. De kamers daar kosten standaard tussen de 315 en 3500 euro per nacht.


7-5-2008
16:29
Oranjeprimeur voor 'blindentribune'

Bij de interland tussen het Nederlands elftal en Oekraïne - zaterdag 24 mei in Stadion Feijenoord - doet de 'blindentribune' voor het eerst zijn intrede bij een interland.

In navolging van AZ, dat eind vorig jaar de Nederlandse primeur had van deze speciale service, ruimt de KNVB in het stadion twintig plaatsen in voor blinde en slechtziende Oranjefans. De supporters luisteren tijdens de wedstrijd mee met het (live) commentaar van twee speciale in het stadion aanwezige verslaggevers, om zo het duel zo goed mogelijk te kunnen volgen.

Ook bij het andere duel in De Kuip in aanloop naar EURO2008 - zondag 1 juni tegen Wales - krijgen visueel gehandicapten de beschikking over deze faciliteiten. Afhankelijk van de ervaringen en de belangstelling bepaalt de KNVB of dit fenomeen ook in de toekomst een vervolg krijgt bij door de voetbalbond georganiseerde wedstrijden.

In onder meer Engeland hebben diverse clubs uit de Premier League reeds langere tijd de beschikking over een aantal plekken voor slechtzienden en blinden. Op www.knvb.nl is meer informatie over de verkoop van kaarten voor de 'blindentribune' te vinden.


7-5-2008
16:26
Van Basten maakt straks pas keuzes

Het huiswerk dat Dirk Kuyt een maand of twee geleden meekreeg van Marco van Basten was in elk geval overzichtelijk. ,,Dirk moet gewoon goed voetballen,'' zei de bondscoach, nadat Kuyt voor de oefenduels met Kroatië en Oostenrijk was afgevallen bij Oranje.

,,Als hij zich belangrijk maakt bij Liverpool, kan het zomaar zijn dat hij terugkeert bij de groep.'' Kuyt voldeed aan de opdracht, zo blijkt uit zijn terugkeer in de voorlopige EK-selectie van 30 spelers.

Een groep die weinig verrassingen telt, of het moet de aanwezigheid zijn van de 37-jarige keeper Sander Boschker. Spannend wordt het pas echt op 28 mei, als Van Basten zijn definitieve keuzes moet gaan maken en zeven spelers moeten afvallen. Een groot aantal internationals is zeker van een plek, maar met name Kuyt en Seedorf zijn interessante twijfelgevallen.

Wie de selectie per linie bekijkt, komt al snel tot de conclusie dat de pijn straks vooral voorin gaat zitten. Voor het WK van 2006 koos Van Basten op elke positie gericht voor twee spelers, om overal een dubbele bezetting te hebben. De huidige selectie telt slechts acht verdedigers, terwijl er vier plekken te verdelen zijn. In de aanval is het op vrijwel elke positie dringen.

Kuyt vergrootte zijn perspectief de laatste weken bij Liverpool, waar hij indruk maakte op de rechterflank. Ook bij Rafael Bénitez is Kuyt geen eerste keus meer in het centrum van de aanval, maar juist aan de zijkant groeit de Katwijker naar zijn oude vorm. In min of meer hetzelfde systeem als wat het Nederlands elftal tegenwoordig speelt: 4-2-3-1.

Interessant wordt wat dat voor de positie van Kuyt betekent. Achter zijn centrumspits kiest Van Basten het liefst voor technisch hoogbegaafde spelers zoals Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie. Sterker, de nieuwe speelwijze van Oranje is primair afgesteld op de specifieke kwaliteiten van dat drietal. De concurrenten van Kuyt passen ook min of meer in die categorie van rasvoetballers: Arjen Robben, Ibrahim Afellay en Clarence Seedorf.

Op 28 mei, de dag dat Van Basten zijn definitieve lijst moet inleveren bij de UEFA, staat de bondscoach voor een boeiende keuze. Kiest hij voor spelers die het dichtst bij zijn voetbalhart liggen? Of kiest hij voor een type dat met zijn ongebreidelde werklust voor openingen kan zorgen? Bovendien - zo bewees Kuyt in de Champions League - is de Katwijker ook verdedigend en fysiek van toegevoegde waarde. Niet onbelangrijk in grondgevechten tegen Fransen en Italianen.

De discussie over Seedorf is van een heel andere orde. De middenvelder van AC Milan heeft bij Oranje geen reëel uitzicht op een basisplaats, als direct gevolg van de moordende concurrentie op de posities achter de spits. De kou tussen Seedorf en Van Basten mag dan weer uit de lucht zijn, vraag blijft of de routinier van toegevoegde waarde is in een rol als bankzitter. Spelers zoals Kuyt, Babel of Afellay nemen makkelijker plaats in de dug-out dan de meervoudig winnaar van de Champions League. Bovendien is Seedorf geen uitgesproken specialist in de kunst van het invallen. Zijn betrekkelijk onopvallende seizoen bij AC Milan doet zijn positie evenmin goed. Mócht Seedorf afvallen, dan komt hij automatisch in beeld voor de olympische selectie van Foppe de Haan. De voetballer zelf heeft er nooit een geheim van gemaakt graag mee te gaan naar Peking.

In de voorlopige selectie van Van Basten is Boschker op het eerste gezicht de meest opvallende naam, vooral gezien zijn leeftijd (37). Met het oog op de Olympische Spelen is die keuze echter een stuk minder onlogisch. De jonge Piet Velthuizen, die in Oostenrijk zijn debuut maakte bij de selectie, is in Peking normaal gesproken eerste keus. In de basis op een Olympische Spelen doet de Vitesse-keeper beduidend meer ervaring op dan als derde keeper op het EK.

Andere opmerkelijke namen zijn Kew Jaliens en Urby Emanuelson. Beide spelers maakten weliswaar al geregeld deel uit van de Oranje-selectie, op een indrukwekkend seizoen kunnen ze niet bepaald terugkijken. Orlando Engelaar is gezien zijn vorm van de laatste tijd typisch zo'n speler die op het laatste moment een plek kan afdwingen in de EK-selectie. De regisseur van FC Twente meldt zich op 20 mei in bloedvorm in het trainingskamp van Oranje, terwijl sommige van zijn concurrenten (De Zeeuw, Van Bronckhorst, Landzaat) al weken zijn uitgespeeld. Engelaar is tot nu toe misschien wel de beste speler in de belangrijkste play-offs.

Arjen Robben keert terug bij Oranje na een lange afwezigheid. De aanvaller van Real Madrid kampte met blessures, maar groeit steeds dichter naar zijn topvorm. ,,Voor een fitte Robben is bij Oranje altijd plek,'' zei Van Basten eerder al.


30-4-2008
09:16
Fans welkom bij training Oranje

Supporters van het Nederlands elftal zijn donderdag 5 juni welkom bij de avondtraining in de EK-trainingsaccommodatie in Lausanne. De fans mogen de training (aanvang 18.00 uur) in het Stade Olympique de la Pontaise in de Zwitserse stad bezoeken.

Naar aanleiding van de ervaringen van die avond bepalen de KNVB en het stadsbestuur van Lausanne of de supporters vaker mogen toekijken. Dat kan overigens alleen in Lausanne, tijdens trainingen in het speelstadion in Bern staat de UEFA de aanwezigheid van fans niet toe.

De selectie van bondscoach Marco van Basten strijkt 3 juni in Lausanne neer. Nederland speelt alle duels in de voorronde in Stade de Suisse in Bern. Op 9 juni is Italië de eerste tegenstander, daarna volgen op 13 juni Frankrijk en op 17 juni Roemenië.


25-4-2008
13:53
Van Persie krijgt rust voor het EK

Arsenal-trainer Arsène Wenger overweegt Robin van Persie en andere internationals de komende weken rust te geven met het oog op het Europees kampioenschap voetbal. Dat zei de Fransman donderdag op de website van Arsenal. "Misschien moet ik enkele EK-gangers even op adem laten komen", aldus Wenger.

Arsenal speelt in de Premier League nog tegen Derby County, Everton en Sunderland. De ploeg van Wenger staat zeven punten achter op koploper Manchester United en lijkt de landstitel te kunnen vergeten. In de Champions League werd Arsenal in de kwartfinales al uitgeschakeld door Liverpool.


25-4-2008
13:24
Oostenrijkse fans krijgen stemtraining

Als thuisland Oostenrijk het niet op het veld laat zien, dan maar op de tribunes. De supporters krijgen stemtraining.

Omdat er van Oostenrijk weinig wordt verwacht, is de steun van de twaalfde man hard nodig, vindt de stemtrainster Ingrid Armon. Op de tv voorziet ze de fans van stemtraining. "De fans moeten absoluut rustpauzes inlassen tijdens de wedstrijden. Een hele wedstrijd lang schreeuwen heeft weinig zin."

"Fans moeten variatie aanbrengen in toonhoogte en stemvolume." Om eraan toe te voegen. "Het belangrijkste is geen koffie of alcohol tijdens de wedstrijden."


31-3-2008
08:56
Van Basten niet tevreden over doelman Timmer

Het Nederlands elftal boog woensdag tegen Oostenrijk een 3-0 achterstand om in een 3-4 winst. Bij de drie Oostenrijkse doelpunten zag de sluitpost van Feyenoord er niet goed uit.

Bondscoach Marco van Basten was na afloop van het duel Oostenrijk-Nederland kritisch over het optreden van doelman Henk Timmer. De goalie van Feyenoord had aan alle Oostenrijkse doelpunten schuld.

"Heitinga verdedigde even voor de 1-0 van Oostenrijk niet goed, maar Henk moet die bal hebben," zei Van Basten na afloop tegen AD Sportwereld. "Die andere twee doelpunten ontstaan na hoekschoppen. Henk zat toen ook niet goed, maar de verdedigers waren ook niet helemaal top."

Van Basten nam Timmer uiteindelijk ook een beetje in bescherming. "Iedereen heeft wel eens een mindere dag."


3-3-2008
10:05
Van Basten: 7.2 miljoen aan fiscus

Marco van Basten betaalt 7,2 miljoen euro aan de Italiaanse belastingdienst, waarmee met de fiscus een vredesakkoord is bereikt. Door deze betaling vermijdt de Oranjetrainer en voormalig topvoetballer van AC Milan een eventueel proces tegen hem wegens fraude.

Het gaat om 4,2 miljoen euro aan belasting, 1,65 miljoen euro aan sanctie en 1,44 miljoen euro aan rente.

Verscheidene Italiaanse sporters, onder wie motorcoureur Valentino Rossi, gingen Van Basten in zo'n akkoord met de belastingsdienst voor.

Een belastingskantoor in Milaan merkte in 2001 op dat Van Basten in 1997 opbrengsten heeft gehad die betrekking hadden op zijn imago, die naar het buitenland zijn overgemaakt en waarvan hij geen aangifte heeft gedaan. Van Basten was naar Monte Carlo verhuisd en ging later terug naar Nederland.

De Italiaanse belastingsdienst heeft met de Nederlandse fiscus samengewerkt, die al voorzorgsmaatregelen had genomen en zijn bezittingen onder de loep had genomen. Eind 2006 is de Oranjetrainer van de fraudeverdenking op de hoogte gebracht.


19-2-2008
12:33
Wesley Sneijder

Middenvelder Wesley Sneijder is bij Real Madrid geruime tijd uit de roulatie. De international heeft vrijdag tijdens een besloten training een rib gebroken.

Volgens de eerste medische rapporten is de voormalige Ajacied zeker een maand uitgeschakeld. Het volledige herstel zou wellicht zes tot acht weken kunnen duren.

Sneijder mist door zijn blessure in elk geval de hervatting van de Champions League. Real Madrid speelt komende woensdag tegen AS Roma. Naast Sneijder zijn ook Pepe, Metzelder, Heinze en Robinho niet speelklaar voor het competitieduel zaterdag met Real Betis. Ruud van Nistelrooij is na een enkelblessure wel weer beschikbaar voor trainer Bernd Schuster .


6-2-2008
22:59
We gaan weer beginnen!

De pool voor het EK 2008 gaat weer beginnen. Schrijf je in, zodat het EK toch weer wat spannender wordt.